Koldinghus udstiller dronningens broderier

Dronningens broderier på Koldinghus

I år viser Koldinghus for første gang H.M. Dronningens broderede private værker offentligt i udstillingen "Dronningens Broderier". Dronningen tegner selv mønstrene og komponerer farvesætningen til broderierne.

Det er velkendt for mange, at H.M. Dronningen er en særdeles aktiv kunstner inden for en række genrer: maleri, decoupage, teaterscenografi og broderi, som kan ses i de danske kirker på bispekåber og alterduge. Men færre ved, at Dronningens enorme virkelyst også har resulteret i en stor produktion af private broderier, der aldrig før er set i offentligheden.

Dronningen tegner selv mønstrene og komponerer farvesætningen til broderierne, der bl.a. er givet i gave til familie, venner og ansatte ved hoffet eller pryder Dronningens hjem på alt fra puder til kaminskærme, duge og stolesæder. De private gaver er udført med samme omtanke, som vi kender fra de offentlige værker til kirkerne. Dronningen tegner mønstre med symboler og referencer skræddersyet til modtageren af gaven, og i farvevalget folder kreativiteten sig fuldt ud- oftest, som Dronningen selv siger, i "rabalderfarver".

I udstillingen vises cirka 100 af Dronningens private broderier for første gang i en udstilling på Kongernes Samling Koldinghus i slottets smukke hvide bibliotekssal.

Udstillingen er tilrettelagt med stort engagement fra Dronningen og kurateret i et samarbejde mellem hofinventarinspektør mag.art. Elisabeth von Buchwald og udstillingskurator Anni Nørskov Mørch. Udstillingen realiseres af Museum Kolding og vises på Koldinghus i et samarbejde med Kongernes Samling.

Udstillingen kan opleves på Koldinghus fra d. 1. april til d. 30. december 2021. Yderligere informationer på https://www.kongernessamling.dk/koldinghus/

Find vej til Koldinghus

Koldinghus, Koldinghus 1, 6000 Kolding