Honningkager

Honningkagerne har en spændende og opsigtsvækkende historie. Gennem mere end et par hundrede år er kagerne blevet bagt i Christiansfeld og distribueret til hele landet, hvor de højt elskede kager bl.a. er blevet solgt på markeder. Det er derfor honningkager er kendte over hele landet i dag.

Første gang honningkagerne bliver nævnt er i 1783, hvor Christian Rasch indrettede et bageri Lindegade 21, i det hus, der senere blev indrettet til byens apotek. Forretningen gik ikke godt, fordi bageren manglede honning til sin produktion, er det blevet fortalt. Et par år senere kom parykmager Immanuel Martin Achtnicht fra Brødremenighedsbyen Neudietendorf, og bosatte sig i Christiansfeld. Parykkerne var dog ved at gå af mode, hvorfor han begyndte at bage honningkager, idet han havde kendskab til bagerfaget fra en onkel. Efter Rasch's død overtog han dennes bageri, flyttede senere til Lindegade 27 og gjorde herefter honningkagerne til et begreb i både Sønderjylland og Danmark. I 1797 flyttede Achtnicht bageriet til Lindegade 36, hvor der lige siden har været bagt og solgt honningkager. Efterkommerne af Achtnicht fortsatte produktionen i mange generationer.Efterhånden blev der også bagt honningkager i Brødrehusets bageri, Lindegade 34. I flere generationer har der således været bagt honningkager flere steder i byen.
Honningkagerne sælges som de originale og ægte. Der er forskel på opskrifterne, så kagerne er selvfølgelig også derfor forskellige. I dag bages og sælges kagerne fra forskellige steder i byen. Derfor bør man give sig tid til at besøge salgsstederne og smage de forskellige honningkager, når man er i byen.

På dit besøg i Christiansfeld kan du købe og nyde en Christiansfelder honningkage følgende steder:

Brødremenighedens Honningkagebageri
Lindegade 36

Tyrstrup Brød Honningkagehuset
Haderslevvej 21

Honningkage-cafeen
Lindegade 34

Donslund Vine
Prætoriustorvet 1B

SuperBest
Lindegade 33