Det Gamle Borgerhus

Det Gamle Borgerhus på Helligkorsgade 18 er ifølge døroverliggeren bygget i 1589 og opført i overensstemmelse med den almindelige byggeskik i datidens Kolding som gavlhus, dvs. bygget med gavlen vendt mod gaden. I gavlen mod haveanlægget sidder en kanonkugle fra kampene om Kolding den 23. april 1849.

Denne byggeskik stammer fra de nordtyske handelsbyer og har i middelalderen bredt sig til de danske byer langs Lillebælt.

I dag er der i Danmark kun bevaret ganske få eksemplarer på denne byggemåde, som gav flere grundejere direkte adgang til gaden. Blandt disse findes der tre i Kolding: Borchs Gård på Akseltorv samt Helligkorsgade 18 og 20, hvor sidstnævnte i dag er restaurant.

Hvem har boet her?
Husets første ejere kendes ikke. I 1704 købte skomager Jørgen Hansen huset og indtil 1915 var det i familiens eje. Huset blev da købt af en gruppe koldingborgere, der ville være sikre på, at det blev bevaret for eftertiden. Huset blev senere foræret til Kolding Kommune, der i mange år benyttede det som turistbureau. 

I dag fungerer det bl.a. som udstillingslokale for billedkunstnere, og bl.a. Kolding Kunstforening holder årligt flere besøgsværdige udstillinger. Til jul kender lokale mest af alt Det Gamle Borghus som "Julemandens Hus", da han hver december flytter ind i huset for at modtage ønsker fra artige børn i Kolding Kommune.

Turisthaven
Bagved huset, via smøgen mellem restauranten og det røde borgerhus, finder du en af byens "hemmelige" grønne oaser kendt under navnet "Turisthaven"